Bestuur & Toezicht artikelen (downloaden)

Op deze pagina staan een paar artikelen vermeld over bestuur en toezicht. Deze zijn aanvullend aan het boekje Bestuur en Toezicht op basis van het INK model, dat u via deze website kunt bestellen.

Bij de hoorzitting van de Tweede Kamercommissie VWS ben ik gevraagd als deskundige om mijn visie op de wetsvoorstellen van de Minister inzake governance in de zorgsector te geven. Deze uitnodiging kreeg ik vanwege de publicatie Bestuur en Toezicht. Ter voorbereiding ontvangen de Kamerleden mijn position-paper, waar een samenvatting van mijn reactie beschreven is. Deze positionpaper kan hier gedownload worden. De Kamercommissie heeft op 1 april 2015 het verslag van de hoorzitting vastgesteld.

De onderstaande artikelen kunt u downloaden.

Het artikel ‘Bestuur en toezicht in balans’ verscheen in het zomernummer (2013) van Kwaliteit in Bedrijf.

In Lucide, hèt magazine voor Toezichthouders, uitgegeven door de NVTZ, verscheen in mei 2014 een artikel over de bijzondere verhouding tussen bestuurder en toezichthouder. Dit artikel ‘Maak van toezichthouder geen klachtenfunctionaris’ is een weergave van een interview met mij  over bestuur en toezicht.

Naar aanleiding van de Tweede Kamer hoorzitting over Governance in de zorgsector heb ik voor het magazine Boardroom Zorg het artikel Geloofwaardige governance op basis van INK geschreven.

Deze artikelen bevatten veel onderwerpen die aan de orde komen tijdens de cursussen en seminars die ik geef aan Raden van Toezicht en bestuurders.

 

 • Publicaties

  Goed werkgeverschap & goed werknemerschap. Ethiek van bedrijfscultuur, leiderschap en arbeidsrelaties

  Dit boek biedt de ethische basis van de bedrijfscultuur en relationele ethiek van arbeidsrelaties. Dat zijn de twee belangrijkste aspecten van goed werkgeverschap.

  Lees en bestel >

  CHRISTELIJK MANAGEMENT VOLGENS DE REGEL VAN BENEDICTUS

  CHRISTELIJK MANAGEMENT VOLGENS DE REGEL VAN BENEDICTUSDe Regel van Benedictus staat in toenemende belangstelling bij christelijke managers. Zij willen zich laten inspireren door de vele praktische aanwijzingen die weliswaar eeuwenoud zijn, maar een bijzondere actuele betekenis hebben.

  Lees en bestel >

  Bestuur & Toezicht

  Bestuur & toezichtDit boekje geeft in kort bestek, aan de hand van kernaspecten van de functie van de Raad van Bestuur (volgens het INK-model) wat de daarbij passende instrumenten zijn om effectief toezicht te kunnen houden.

  Lees en bestel >