Bedrijfsmaatschappelijk werk (post-HBO opleiding)

Beltom Advies verzorgt voor de Hogeschool CHE Ede (Transfer Sociale Studies)  de post-HBO opleiding Bedrijfsmaatschappelijk Werk. Deze opleiding is gericht op het strategisch positioneren van de discipline in het krachtenveld van het sociaal beleid binnen organisatie. Door diverse arbodiensten en door veel cursisten wordt de opleiding hoog gewaardeerd. Deze opleiding is meer dan tien jaar aan bedrijfsmaatschappelijk werkers van Defensie gegeven, als een incompany-opleiding. De basis voor de opleiding is het boek van Tom van den Belt: Bedrijfsmaatschappelijk werk, competentie en strategie.Deze post-HBO opleiding wordt al jarenlang bijzonder hoog gewaardeerd. Een voorbeeld hiervan is de evaluatie van de leergang van 2016, zie het evaluatierapport. Een student schreef in 2019: “Tom is een enthousiaste, betrokken en inspirerende docent die de theorie aan de hand van eigen praktijkvoorbeelden tot leven brengt. De opleiding is even zozeer gericht op persoonlijke ontwikkeling als op theoretische kennis. Ik heb met name veel geleerd van de strategische positionering van de bedrijfsmaatschappelijk werker en hoe deze zich verhoudt met betrekking tot andere beroepsgroepen waar je als professional mee te maken hebt. Door het volgen van de opleiding en het verrichten van het onderzoek, ben ik gegroeid in mijn zelfvertrouwen, ondernemerschap en in de algehele voortgang in mijn loopbaanontwikkeling.”

Deze opleiding bestaat inmiddels 25 jaar, wat op 7 november 2018 is gevierd met een jubileumcongres ‘het hart van bedrijfsmaatschappelijk werk’. Tijdens dat congres werd mijn nieuwe boek ‘Goed werkgeverschap  & goed werknemerschap’ gepresenteerd en het eerste exemplaar overhandigd aan de voorzitter van MKB Nederland en de voorzitter en vice-voorzitter van de Functiegroep Bedrijfsmaatschappelijk werk van de beroepsvereniging BPSW.

Doelstellingen

 • Verkrijgen en vergroten van kennis van strategieën met betrekking tot markt- positio­nering en het ontwikkelen van inzicht in de toepassing daarvan op het Bedrijfsmaatschappelijk Werk.
 • Aanleren van vaardigheden om deze strategieën om te zetten in een toepasbare vorm en actieplan op kortere termijn.
 • Ontwikkelen van een concreet plan voor strategische positionering van het BMW en de implementatie daarvan in de vorm van een pilot-werkstuk.

Inhoud

 • Module A: Competentie en positionering Bedrijfsmaatschappelijk Werk in relatie tot HRM, leiderschap en management.
 • Module B: Strategische analyse van  en strategieontwikkeling voor het Bedrijfsmaatschappelijk Werk.
 • Module C: Strategische positionering en marketing van het Bedrijfsmaatschappelijk Werk.

Meer inhoudelijke informatie kunt u vinden in dit informatiedocument.

De studielast (inclusief contacturen en onderzoek) bedraagt 5 EC (140 uur), gemiddeld 6 uur per week.

Accreditatie

Deze opleiding is de enige Post-HBO Bedrijfmaatschappelijk werk-opleiding die geaccrediteerd is door de Stichting Post-HBO Register en is aangemerkt is als Registeropleiding.

Accreditatie beroepsregister Registerplein Deze Post-HBO Opleiding heeft een accreditatie van Registerplein, het Kwaliteitskeurmerk voor sociaal professionals en komt daardoor in aanmerking voor toekenning van registerpunten. Deelname aan deze opleiding levert 16 registerpunten op in het kader van de registratie als Bedrijfsmaatschappelijk werker.

Planning 2020

Alle collegedagen zijn gepland op donderdag van 9.30 u. tot 16.00 u. Ze vinden gebruikelijk plaats in het Westerveldhuis in Barneveld. Vanwege corona-maatregelen vinden de opleidingsdagen tijdelijk plaats in Kerkelijk Centrum Rehoboth, Nieuwe Markt 1 te Barneveld.

De najaarsleergang 2020 start in september. De opleidingsdagen zijn 3 september, 17 september, 8 oktober, 29 oktober, 19 november en 10 december. Inschrijven voor de ‘september-leergang’ is niet meer mogelijk.  Aanmelding voor de volgende leergang in januari 2021 is open gesteld.

De voorjaarsleergang 2021 bij voldoende inschrijving op 21 januari 2021. De opleidingsdagen zijn: 21 januari, 4 februari, 4 maart, 18 maart, 8 april en 20 mei. Aanmelden voor deze leergang is mogelijk via de CHE website.

Informatie

 • De opleidingslocatie is het Westerveldshuis, Amersfoortsestraat 18, Barneveld
 • De studiedagen beginnen om 9.30 u. en eindigen om 16.00 u.
 • Het collegetarief voor deze opleiding bedraagt € 2795,00.  Dit tarief is inclusief readers en lunches.
 • Meer informatie is te vinden op de website van de CHE Transfer Sociale Studies
 • Persoonlijke (informatie-)vragen kunt u telefonisch stellen (0342 – 401629), via tvdbelt@che.nl of via de Beltom Advies contactpagina.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via de CHE website, selecteer academie Sociale Studies en vervolgens deze opleiding.

 • Publicaties

  Goed werkgeverschap & goed werknemerschap. Ethiek van bedrijfscultuur, leiderschap en arbeidsrelaties

  Dit boek biedt de ethische basis van de bedrijfscultuur en relationele ethiek van arbeidsrelaties. Dat zijn de twee belangrijkste aspecten van goed werkgeverschap.

  Lees en bestel >

  CHRISTELIJK MANAGEMENT VOLGENS DE REGEL VAN BENEDICTUS

  CHRISTELIJK MANAGEMENT VOLGENS DE REGEL VAN BENEDICTUSDe Regel van Benedictus staat in toenemende belangstelling bij christelijke managers. Zij willen zich laten inspireren door de vele praktische aanwijzingen die weliswaar eeuwenoud zijn, maar een bijzondere actuele betekenis hebben.

  Lees en bestel >

  Bestuur & Toezicht

  Bestuur & toezichtDit boekje geeft in kort bestek, aan de hand van kernaspecten van de functie van de Raad van Bestuur (volgens het INK-model) wat de daarbij passende instrumenten zijn om effectief toezicht te kunnen houden.

  Lees en bestel >