Christelijk management volgens de Regel van Benedictus

Christelijk management volgens de Regel van Benedictus

Christelijk management volgens de Regel van Benedictus (2016)

De Regel van Benedictus staat in toenemende belangstelling bij christelijke managers. Zij willen zich laten inspireren door de vele praktische aanwijzingen die weliswaar eeuwenoud zijn, maar een bijzondere actuele betekenis hebben. De Regel wordt niet voor niets soms aangeduid als ‘het oudste bedrijfskunde boek’. De kracht van de Regel bestaat onder meer uit de uitgebreide Bijbelse basis voor alle aanwijzingen over leiderschap, zorg voor de organisatie en aandacht voor en omgang met elkaar binnen een werkgemeenschap. De visie van Benedictus over arbeidsverhoudingen, goed werknemerschap, goed werkgeverschap en toezicht waren in de zesde eeuw controversieel, tegen de heersende opvattingen van de Romeinse aristocraten.

Een model van dienend leiderschap, wederkerige communicatie en aandacht voor iedereen was vernieuwend voor sociale verhoudingen. Het biedt de Bijbelse basis voor gelijkwaardigheid van alle mensen binnen de organisatie en voor een duurzame bedrijfsvoering. En nog steeds blijken Benedictus’ aanwijzingen te passen bij de huidige inzichten van goed management.

Niet voor niets kan de Regel dienen als basis voor een christelijke management, dat voor zowel leidinggevenden als medewerkers inspirerend en zelfs transformerend kan werken. De organisatie wordt gezien als een gemeenschap, een learning community, waar binnen men gericht is op harmonie en vrede. Handelen uit eigenbelang zal plaats maken voor gerichtheid op de gemeenschappelijke belangen. Steeds is hierbij de liefde van Christus herkenbaar en merkbaar.


Christelijk management volgens de Regel van Benedictus behandelt vele facetten van leiderschap, HRM-beleid, management, goed werknemerschap en goed werkgeverschap. Ook biedt het duidelijke en inspirerende aanwijzingen voor de persoon van de manager, met bijzondere aandacht voor zijn voorbeeldfunctie en zijn verantwoordelijkheden. Bij de beschrijving van de vele praktische voorbeelden van de genoemde facetten van management worden vele citaten uit de Regel van Benedictus gegeven. Daardoor krijgt het leiderschap en management een spirituele en Bijbelse basis. Aan de Bijbelse basis voor christelijk management is een afzonderlijk hoofdstuk gewijd.


De Regel van Benedictus is tevens geheel, als een afzonderlijk deel, in dit boek opgenomen.


ISBN 978-90-814847-3-2 Hardcover, 160 pag.
€25,00 (incl. BTW, excl. verzendkosten).
Bestellen via onderstaand formulier.

Vul het onderstaande formulier in om dit boek te bestellen